YeS-TR
YeS-TR
Yes TR NEDİR ?
Yer seçimi, tasarım, inşaat, işletme, bakım, tadilat, yıkım, atık ve atık suların bertarafını kapsayan, yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu, düşük emisyonlu ve çevreye olan olumsuz etkileri asgari düzeye indirilmiş binadır. Değerlendirme kuruluşu tarafından yapılan değerlendirme sonrası, kuruluşça binaya veya yerleşmeye verilen belge ise Yeşil Sertifikadır.
Ulusal olarak hazırlanan YeS-TR sistemi uluslararası bilinen LEED (ABD), BREEAM (İngiltere), DGNB (Almanya), CASBEE (Japonya) ve GREENSTAR (Avustralya) Yeşil Sertifika Sistemleri ile benzer yapıdadır. Yapılacak olan başvurular ise sadece Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Yeşil Sertifika Uzmanlarının (YESU) aracılığı ile sağlanmaktadır.
Bir binanın tasarımından kullanımına kadar olan bütün süreci çevresel, sosyal ve ekonomik olarak değerlendirildiği Ulusal Yeşil Sertifika Sertifika Sistemi olarak tanımlanan YeS-TR ile yaşamak ve çalışmak için verimli ve sağlıklı yapıları tercih eden kullanıcıların bu taleplerini karşılayacak bir Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi hayata geçmiş oldu.
Yer seçimi, tasarım, inşaat, işletme, bakım, tadilat, yıkım, atık ve atık suların bertarafını kapsayan, yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu, düşük emisyonlu ve çevreye olan olumsuz etkileri asgari düzeye indirilmiş binadır. Değerlendirme kuruluşu tarafından yapılan değerlendirme sonrası, kuruluşça binaya veya yerleşmeye verilen belge ise Yeşil Sertifikadır.
NEDİR?
İklim değişikliği ile mücadele ve yeşil ekonomik döngü modeli konularında çalışmalar yürüten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeşil sertifika programıyla beraber doğayla uyumlu, yapının arazi seçiminden yıkımına kadar yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilen, iklim verilerine ve yöreye uygun, ihtiyacı kadar enerji ve su tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, bütüncül bir yaklaşımla tasarlanan bina ve yerleşmelerin değerlendirilmesi ve sertifikalandırılmasını hedefliyor.
Yeşil Sertifikaya sahip bina ve yerleşmeler prestij yapılar olacak, marka değeri artmış vizyon binalar olarak klasik yapılaşmamıza göre ön plana çıkmış binalar olacaklardır. Çevre dostu, yaşam kalitesi yüksek bu binaların yaygınlaşması yaşam alanlarımızın kalitesini arttırmış marka şehirler oluştururken bu konuda uluslararası alanda da marka değerimiz olacaktır.
YEŞİL SERTİFİKA BİNA ANA MODÜLLERİ, KRİTERLERİ, KREDİ DAĞILIMLARI VE KREDİLENDİRME ESASLARI
Yeşil Sertifika Yeni Bina Derecelendirme Sistemi, Modüller, Kriterler ve Kredileri
Yeşil Sertifika Mevcut Bina Derecelendirme Sistemi, Modüller, Kriterler ve Kredileri
YEŞİL SERTİFİKA BİNA KAPSAMI VE TİPOLOJİ
- Konut: Müstakil konut, apartman, rezidans.
- Ofis Binaları: Büro, kamu daireleri, iş merkezleri, plazalar, ar-ge binaları.
- Eğitim Binaları: Okul öncesi, ilk ve orta öğretim ile yüksek öğretime hizmet vermek üzere eğitim kampüsü; genel, mesleki ve teknik eğitim fonksiyonlarına ilişkin okul, kurs, dershane vb. binalar.
- Oteller: Konaklama amacıyla kullanılan; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel veya hostel gibi turizm amaçlı binalar.
- Sağlık Binaları: Hastane, sağlık ocağı, aile sağlık merkezi, doğumevi, dispanser ve poliklinik, ağız ve diş sağlığı merkezi, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, entegre sağlık kampüsü gibi fonksiyonlarda hizmet veren binalar.
- Alışveriş ve Ticaret Merkezleri: Çarşı, mağaza, lokanta, restoran, katlı otopark, alışveriş merkezi, yönetim binaları, banka, finans kurumları gibi ticaret ve hizmet sektörüne ilişkin binalar.
- Diğer: Sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu, kongre merkezleri, spor salonu gibi sosyal, kültürel ve spor amaçlı binalar; gazino, düğün salonu gibi eğlence amaçlı binalar; yurt, yemekhane, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımlara ayrılan binalar; altyapı ve ulaşım tesisleri, veri merkezleri vb. binalar.
DEĞERLENDİRME MODÜLLERİ
Yeşil Sertifika
Bina
Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi (BBT)
Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi (BBT) Tema 3
Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi (BBT) Tema 4
Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi (BBT) Tema 5
Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi (BBT) Tema 6
İç Ortam Kalitesi (İOK)
İç Ortam Kalitesi (İOK) Tema 1
İç Ortam Kalitesi (İOK) Tema 2
İç Ortam Kalitesi (İOK) Tema 3
İç Ortam Kalitesi (İOK) Tema 4
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD)
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Tema 1
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Tema 2
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Tema 3
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Tema 4
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Tema 5
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Tema 6
Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD) Tema 7
Enerji Kullanımı ve Verimliliği (EKV)
Enerji Kullanımı ve Verimliliği (EKV) Tema 1
Enerji Kullanımı ve Verimliliği (EKV) Tema 2
Su ve Atık Yönetimi (SAY)
Su ve Atık Yönetimi (SAY) Tema 1
Su ve Atık Yönetimi (SAY) Tema 2
İnovasyon_Bina (İNO)
İnovasyon_Bina (İNO) Tema 1
İnovasyon_Bina (İNO) Tema 2
YEŞİL SERTİFİKA BİNA KAPSAMI VE TİPOLOJİ
YEŞİL SERTİFİKA BİNA ANA MODÜLLERİ, KRİTERLERİ, KREDİ DAĞILIMLARI VE KREDİLENDİRME ESASLARI
- Yeşil Sertifika dereceleri, kazanılan toplam ağırlıklı kredi miktarına göre belirlenir. Aşağıda detaylı olarak açıklanan modüllerin her birinden en yüksek 100 kredi alınabilmektedir. Her bir modülde kazanılan toplam krediler, kendi modüllerine ait ağırlık katsayılarıyla çarpılarak; ağırlıklı krediler elde edilir. Derecelendirmeye esas olan toplam ağırlıklı kredi miktarı ise; modüller için elde edilen ağırlıklı kredi miktarlarının toplanmasıyla elde edilir.
- Ağırlık katsayıları, bina tiplerine göre farklılık göstermektedir. Aşağıdaki iki tabloda yeni ve mevcut binalar için modüllerin ağırlık katsayıları ve toplam ağırlıklı kredileri gösterilmektedir
İŞ AKIŞI
Yeşil Sertifika Bina
- Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika sisteminin hayata geçmesiyle, ülkemizde sürdürülebilir yeşil binaların belgelendirilebilmesi amacıyla ilk defa yerli ve milli bir uygulama olarak hazırlanan “Yeşil Sertifika” sistemi hizmet vermeye başlamıştır.
- Bu sunum; yeşil sertifika uzmanı, yeşil sertifika değerlendirme uzmanı ve değerlendirmeye ilişkin hususları içermektedir.
- Binaların Yeşil Sertifika başvuruları yerleşme sahibi/yetkilisi/temsilcisi adına eğitim alarak Bakanlık tarafından yetkilendirilen Yeşil Sertifika Uzmanları (YESU)’nın danışmanlığında ve uhdesinde gerçekleştirilecek olup, binaların danışmanlığını üstelenen YESU tarafından bina hakkında hazırlayacağı ilgili bütün kanıt belgeleri bu değerlendirme kılavuzunda belirtilen kriterlere göre hazırlayacaktır. Hazırlanmış olan bu belgeleri içeren başvuru dosyası YeS-TR üzerinden oluşturulacak ve Yeşil Sertifika Değerlendirme Kuruluşuna iletilecektir. Akabinde Yeşil Sertifika Değerlendirme Kuruluşu adına görevli Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanları (YESDU) tarafından değerlendirilecek kanıt belgelerin değerlendirme kriterleri ve puanlamaları da yine bu kılavuzda belirtildiği şekilde yapılacaktır.
YESU GÖREVLERİ
Proje Adımları:
a) Binanın veya yerleşmenin değerlendirme kılavuzunda belirtilen kriterlere göre plan, proje ve inşa süreçlerinde sadece bina veya yerleşme sahibine danışmanlık yapmak.
b) Bina veya yerleşme ile ilgili bilgi ve belgeleri değerlendirme kuruluşuna sunmak.
c) Bina veya yerleşme sahibi adına başvuru ile ilgili iş ve işlemleri takip etmek.
ç) Değerlendirme kuruluşuna sunacağı bilgi ve belgelerin teminini sağlamak
Yeşil Sertifika Süreç Şeması
Yeşil Sertifika Nasıl Alınır?
- Bilindiği üzere, Binalar ve yerleşmelerin doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak için değerlendirme ve sertifikalandırma sistemlerinin oluşturulmasına; yeşil sertifika uzmanlarının, yeşil sertifika değerlendirme uzmanlarının ve eğitici kuruluşların nitelikleri ile yeşil bina ve yeşil yerleşmelerin değerlendirme kriterlerine ilişkin usul ve esaslar bakanlığımızca hazırlanan “Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği” ile belirlenmiştir.
- Türkiye Çevre Ajansı, bu Yönetmelik kapsamında sertifika başvurularını incelemek ve değerlendirme kılavuzlarına uygun nitelikteki binalar ile yerleşmelerin sürdürülebilir çevresel, sosyal ve ekonomik performanslarını kılavuzlara göre değerlendirmek sureti ile sertifikalandırma faaliyetlerini yürütmekte ve kriterleri sağlayan bina ve yerleşmelere ilgili sertifikayı düzenlemektedir.
YEŞİL SERTİFİKA BİNA DERECELENDİRME SİSTEMİ
Yeni Bina
- AŞAMA 1: GEÇER
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.1’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 32 ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘GEÇER SERTİFİKA’ya sahip olunur.
- AŞAMA 2: İYİ
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.1’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 40 ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘İYİ SERTİFİKA’ya sahip olunur.
- AŞAMA 3: ÇOK İYİ
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.1’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 55 ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘ÇOK İYİ SERTİFİKA’ya sahip olunur.
- AŞAMA 4: ULUSAL ÜSTÜNLÜK
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.1’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 75 ve üzeri ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘ULUSAL ÜSTÜNLÜK SERTİFİKA’ya sahip olunur.
Mevcut Bina
- AŞAMA 1: GEÇER
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.2’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 32 ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘GEÇER SERTİFİKA’ya sahip olunur.
- AŞAMA 2: İYİ
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.2’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 40 ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘İYİ SERTİFİKA’ya sahip olunur.
- AŞAMA 3: ÇOK İYİ
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.2’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 55 ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘ÇOK İYİ SERTİFİKA’ya sahip olunur.
- AŞAMA 4: ULUSAL ÜSTÜNLÜK
- Bu aşamada, tüm zorunlu kriterler sağlanmalıdır. Kredilendirme olarak; Tablo 8.2’de belirtilen Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi, Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, İç Ortam Kalitesi, Enerji Kullanımı ve Verimliliği ile Su ve Atık Yönetimi’nden istenilen krediler sağlanacak şekilde, ilgili kriter raporlarının teslim edilmesi ile en az 75 ağırlıklı kredi elde edilerek; ‘ULUSAL ÜSTÜNLÜK SERTİFİKA’ya sahip olunur.